28.03.2024

Книга рекордів України визнала Корвалол «Фармак» найвідомішим седативним лікарським препаратом

У межах святкування 60-річчя з дня першого випуску лікарського препарату «Корвалол», що виготовляється ПАТ «Фармак» – лідером фармацевтичного ринку України, – було зафіксовано новий рекорд, а саме: «Корвалол» виробництва «Фармак» – найвідоміший седативний лікарській засіб в Україні.

Корвалол «Фармак» – лікарський препарат зі світовим ім’ям, який уже увійшов в історію. «Корвалол» був розроблений і випущений у 1959 році вченими Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М. В. Ломоносова, правонаступником якого з 1991 року є ПАТ «Фармак».

«Сьогодні ми створюємо історію “Фармак” майбутніх років. Про динаміку нашого розвитку, темпи зростання, інновації та досягнення будуть говорити наступні покоління, і ми намагаємося сьогодні виправдати їхні очікування в майбутньому. Працюючи, дотримуючись принципів сталого розвитку, ми формуємо майбутнє, у якому будуть жити наші діти й онуки. І нам не соромно за те, що ми робимо. У цьому проявляється наша свідомість і відповідальність. Створивши найсучасніші лабораторії із синтезу готових лікарських засобів, зокрема й біотехнологічних, ми маємо можливості випускати й постачати нашим пацієнтам нові генеричні лікарські препарати з вищими й новішими технологіями, з різними способами доставляння. І це наш пріоритет. Сьогодні “Фармак” – національний виробник лікарських засобів європейського рівня. Ми інноваційна генерична компанія, яка випускає приблизно 20 нових лікарських препаратів щорічно. Зараз у нас понад 220 продуктових досьє. Але в нашому портфелі є лікарські препарати, на яких побудована вся філософія Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені Ломоносова, тепер “Фармак”. Це “Діазолін”, “Корвалол”, “Нафтизин”, “Валідол”. Це лікарські препарати, які спочатку завод, а далі й компанія “Фармак” виробляла в замкнутому циклі – здійснювала свій синтез субстанції, а потім і випуск готових лікарських форм. “Корвалол” – це наша історія та філософія. Тому він для нас як сімейна реліквія», – зазначила Філя Жебровська, Голова Наглядової ради ПАТ «Фармак».

Історія «Крорвалолу»

У середині минулого століття фармацевтика стрімко розвивалася. За 20 років (1940–1960 роки) обсяги фармвиробництва зросли у 20 разів.

На Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М. В. Ломоносова було прийнято рішення розробити технології та створити серцево-судинний лікарський препарат, аналогічний до препарату «Валокордин», який вироблявся в Німеччині. За розробку взялася старший хімік заводу В. Я. Яковлева у 1959 році, і вже наступного року на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М. В. Ломоносова була випущена перша партія «Корвалолу». Це було ноу-хау того часу – генерик європейського седативного лікарського препарату.

Спочатку розлив і закупорювання здійснювалися на вітчизняній напівавтоматичній лінії. «У гумових чоботях у воді стояли мийниці флаконів. Усе робилося вручну: і наливання у флакони, і закупорювання та пакування, конвалют відкривали теж вручну», – згадує ветеран праці Алла Іванівна Миронова. Всього 1960 року було випущено 58 тис. флаконів «Корвалолу». У 1960-і роки почалася реконструкція цеху та встановлення німецької автоматичної лінії.

У 1965 році було випущено вже 6,2 млн флаконів «Корвалолу».

У 1968 році введено в експлуатацію корпус цеху № 3 з виробництва «Корвалолу», «Нафтизину» й ін’єкційних лікарських препаратів в ампулах.

У 1970 році на заводі застосовувався масовий тип виробництва «Корвалолу­». Освоєння двох автоматичних потокових ліній забезпечило систему охорони здоров’я всієї країни медпрепаратами «Корвалол» і «Нафтизин». До 1975 року річний випуск «Корвалолу­» досяг 50 млн флаконів.

До кінця 1980 року проектна потужність основних виробництв була значно перекрита: «Корвалолу­» – більш ніж у 40 разів. Цей лікарський препарат користувався великим попитом у всьому Радянському Союзі.

У 1991 році, після здобуття Україною незалежності, «Фармак» як правонаступник Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М. В. Ломоносова продовжив випускати всі лікарські препарати, які раніше вироблялися на заводі, зокрема й «Корвалол­». У той час були подані заявки до Держпатенту України на реєстрацію як товарних знаків торгових назв кількох лікарських засобів, серед яких був «Корвалол». До розробки, виробництва, реалізації та іміджу цих лікарських препаратів на товарному ринку «Фармак» мав безпосередній стосунок як правонаступник Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М. В. Ломоносова.

З 1991 року «Фармак» – єдиний виробник «Корвалолу­» на пострадянському просторі.

При цьому ТМ «Корвалол» захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії: Німеччина, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан та Казахстан.

Використання знака «Корвалол Corvalolum» загалом підтверджується упаковками за період з 1991 до 2002 року включно.

На сьогодні «Корвалол­» випускається в таких формах: краплі оральні, таблетки, капсули.

«Корвалол» у таблетках почали випускати 2013 року.

З 2015 року «Фармак» запустив виробництво м’яких желатинових капсул, що дало змогу компанії освоїти новий сегмент фармакологічного ринку та випускати лікарські препарати в зручній для споживача формі. Першими лікарськими препаратами, які почали випускати на новій лінії, стали «Корвалол Н» та «Гліятон».

Проект «М’які желатинові капсули» (МЖК) став новаторським не лише для «Фармак», але і для вітчизняного виробника загалом.

Сьогодні «Корвалол» випускається на обладнанні Воsch, NEWMA, Pester pac automation, Trenkher.

ДОВІДКА

ПАТ «Фармак» — український виробник лікарських засобів європейського рівня. Завдяки високій якості препаратів та інноваційному підходу у виробництві, ПАТ «Фармак» із 2010 року є лідером фармацевтичного ринку України (згідно структури маркетуючих організацій в кожному з періодів) *.

У портфелі компанії 220 продуктових досьє. Щорічно Компанія виводить на ринок до 20 нових препаратів.

Продукція ПАТ «Фармак» експортується до 20 країн світу. ПАТ «Фармак» отримав нагороду Import Export Award 2017, як найкращий експортер імпортер серед українських компаній.

ПАТ «Фармак» — єдиний фармвиробник, який увійшов до ТОП-100 платників податків**.

На підприємстві функціонують 19 виробничих ліній, що відповідають вимогам GMP. Впроваджена та постійно вдосконалюється фармацевтична система якості згідно з чинними регуляторними вимогами та відповідно до світових стандартів: ISO, GMP. Щороку компанія проходить приблизно 15 міжнародних інспекцій та перевірок.

ПАТ «Фармак» є лідером у постачанні лікарських засобів в Україні за програмою «Доступні ліки». З 23 молекул, на які розповсюджується програма, 8 є в портфелі «Фармак». Це 26 готових лікарських засобів, з яких 7 відшкодовуються повністю, 19 – частково.

У 2018 році ПАТ «Фармак» відкрив нове виробництво з виготовлення твердих лікарських засобів. Інвестиції склали –  20 млн євро. Після запуску нової дільниці з випуску твердих лікарських форм виробнича потужність ПАТ «Фармак» подвоїться та сягне 3 мільярдів одиниць продукції ТЛФ на рік. Також завдяки збільшенню виробництва створено майже 100 нових робочих місць.

У компанії працюють більш ніж 2500 осіб. Понад 80% управлінських вакансій закриваються власними кандидатами. ПАТ «Фармак» активно співпацює з шістьма провідними вузами України.

У компанії працюють 5 новітніх лабораторій. Власний лабораторно-технологічний комплекс R&D — науково-дослідний полігон для випробування нових і вдосконалення наявних технологій готових лікарських засобів. Лабораторії оснащені високотехнологічним обладнанням таких світових виробників, як Glatt, SBM, Urlinski, Belimed, De Ditrich, Gea, Sartorius, Malvern Instruments та ін.

З 2015 року в ПАТ «Фармак» працює власний комплекс із виготовлення субстанцій (департамент із виробництва АФІ) у м. Шостка. Його планова потужність становить 100 тонн субстанцій на рік.

За версією порталу «Економічна правда» у 2017 році ПАТ «Фармак» увійшло до топ-5 найінноваційніших компаній України. Журнали «Бізнес», «Фокус» назвали ПАТ «Фармак» одним із найкращих роботодавців серед українських компаній.

  • * за обсягами продажу лікарських засобів у грошовому вираженні, за даними Proxima Research
  • ** дані Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України
%d bloggers like this: